همکاری تجاری حلال بین ایران و روسیه

ساخت وبلاگ

Photo by PAVEL BEDNYAKOV/SPUTNIK/AFP via Getty Images

در 19 ژانویه سال 2022 ، رئیس جمهور ایران ، ابراهیم ریزی با همتای روسی خود ، ولادیمیر پوتین ، برای اولین بار در مسکو برای گفتگو در مورد احیای برنامه جامع اقدام مشترک (JCPOA) ، تقویت روابط استراتژیک در سوریه و افغانستان ، و تقویت ارتش را تقویت کرد. و همکاری اقتصادی در مواجهه با خصومت و تحریم های ایالات متحده. در اولین جلسه ریاست جمهوری ایران با روسیه از سال 2017 ، ریزی همچنین به بررسی مجدد توافق چند ساله در مورد همکاری های دو جانبه که رئیس جمهور پیشین ایران محمد خاتامی (1997-2005) در سال 2001 با پوتین امضا کرده بود ، تحقیق کرد. در دهه 1990 ، روابط نظامی و اقتصادی بین ایران و روسیه بهبود یافته است ، زیرا تنش های آنها با غرب شدت یافته است.

یکی از جنبه های این روابط که مورد توجه کمی قرار گرفته است ، همکاری های رو به رشد اقتصادی و تجاری آنها شامل تولید ، صادرات و واردات گوشت حلال و سایر محصولات از سال 2015 است. در 18 نوامبر 2020 ، ایران و روسیه یک کنفرانس مجازی برگزار کردند که بودبه میزبانی سفارت ایران در مسکو در این زمینه و منجر به تأیید روسیه از یک سند استراتژیک در تقویت همکاری های تجاری حلال دو جانبه شد. سفیر ایران در روسیه ، کاظم جلالی (2019---اظهار داشت که هدف این است که "تقویت و توسعه بخش های خصوصی ایران و روسیه" با افزایش حلال و سایر تجارت بین آنها. به همین ترتیب ، مارات وزیخویچ کابایف ، رئیس انجمن بین المللی تجارت اسلامی روسیه (IAIB) - که به دنبال تقویت روابط مسکو با جهان اسلام است - ابراز آمادگی برای همکاری با ایران در تجارت گوشت حلال و سایر فعالیت های اقتصادی کرد.

تلاش های ایران و روسیه برای پیگیری همکاری های تجاری حلال نشان دهنده اهمیت آنها برای قرار دادن خود در یک بازار جهانی با ارزش تخمینی 129 میلیارد دلار در سال 2019 است که انتظار می رود در سال 2024 به 140 میلیارد دلار برسد و با بیش از 1. 9 میلیارد مسلمان کهنزدیک به 25 ٪ از جمعیت جهان را تشکیل می دهد. در حالی که ایران یک کشور با اکثریت مسلمان است و روسیه یک اکثریت مسیحی است ، هر دو دارای بازارهای قابل توجهی برای تولید و تجارت گوشت حلال و سایر محصولات هستند. در سال 2019 ، ایران و روسیه در گردشگری حلال در رده ششم و هفتم قرار گرفتند (به عنوان مثال ، رستوران ها ، هتل ها و اقامتگاه های خانوادگی و دوستانه از جنس جنسیت و استراحتگاه هایی که غذای حلال را سرو می کنند و شامل اتاق های نماز هستند) ، با دو کشور درآمدهای 8 میلیارد دلار و 7 دلار درآمد دارندبه ترتیب ، در این زیرمجموعه صنعت مسافرتی.

چشم انداز همکاری تجاری بزرگ حلال بین ایران و روسیه به دو دلیل قابل توجه است. اول ، این فرصت ها و ظرفیت هایی را که ایران و روسیه می توانند برای تقویت حلال و سایر تجارت بین خود و سایر کشورها ، به ویژه همسایه های آسیای میانه و خاورمیانه با جمعیت قابل توجهی مسلمان ، از آن استفاده کنند ، برجسته می کند. در عین حال ، این همکاری با موانعی بسیار زیاد است که برجسته ترین آنها ایالات متحده و تحریم های بین المللی است که ایران و روسیه را برای تقویت روابط اقتصادی و تجاری به عنوان ابزاری برای دور زدن این تحریم ها تحریک کرده است. دوم ، بررسی دقیق تر سازمان ها و اشخاص ایران و روسیه که در توافق نامه و تجارت در محصولات حلال و سایر کالاها درگیر هستند ، تفاوت های کلیدی در اشکال و سبک های حاکمیت بین دو کشور را روشن می کند ، حتی اگر نتایج سیاسی مشابه باشد.

فرصت ها و موانع

برای ایران و روسیه ، افزایش همکاری در تجارت حلال برای مقابله با RU. S. و تحریم های بین المللی - هدفی از کنفرانس مجازی که صریحاً توسط جلالی بیان شده است. این یک تصادفی نیست که این کنفرانس پس از آنکه ایالات متحده از JCPOA خارج شد و تحریم های اقتصادی علیه ایران را در سال 2018 انجام داد ، برگزار شد و این امر باعث شد تا بیشتر به روسیه برای کمک های نظامی و اقتصادی اعتماد کند. بین سالهای 2019 و 2020 ، صادرات ایران به روسیه تقریباً از 400 میلیون دلار به 800 میلیون دلار و صادرات روسیه به ایران از تقریباً 1. 2 میلیارد دلار به بیش از 1. 4 میلیارد دلار افزایش یافت. بین سالهای 2018 و 2019 ، ایالات متحده ، اتحادیه اروپا و سایر کشورها و سازمان های چند جانبه تحریم های علیه روسیه را به دلیل نقش آن در جنگ روسو-اوکراین (که از فوریه 2014 آغاز شد) و سایر فعالیت های بدخیم شدت گرفتند. از سال 2015 ، این تحریم ها باعث شده است که اروپا تجارت مواد غذایی خود را با روسیه متوقف کند و تلاش های دوم برای صادرات گوشت حلال و سایر محصولات کشاورزی به مناطق دیگر را حتی از اهمیت بیشتری برخوردار کرد.

همکاری های تجاری بزرگ حلال بین ایران و روسیه می تواند با باز کردن بازارهای صادراتی بیشتر به آنها کمک کند تا فشار اقتصادی را کاهش دهند. روسیه یک بازار قابل توجه برای صادرات حلال از ایران است ، که طبق گزارش ها ، از نوامبر 2020 ، 1500 گونه از چنین محصولات غذایی تولید کرده است. در آن سال ، حدود 20 ٪ از جمعیت روسیه یا 25 میلیون نفر از بیش از 144 میلیون نفر ، مسلمان و بسیاری بودنداز آنها احتمالاً گوشت حلال و سایر محصولات مصرف کرده است. لازم به ذکر است که مطالعه ای که در سال 2015 منتشر شد ، نشان داد که گوشت حلال در پاسخ به رسوایی های غذایی پیرامون محصولات اصلی و درک عمومی مبنی بر اینکه محصولات حلال سالم تر و انسانی تر هستند ، به طور فزاینده ای با غیرمسلمانان در روسیه و اروپا محبوب شده است. به همین ترتیب ، مصرف صادرات حلال ایران به روسیه محدود به مصرف کنندگان مسلمان نخواهد بود. برای تسهیل صادرات ، روسیه درخواست ایران را در کنفرانس مجازی برای ایجاد یک دفتر یا آژانس نماینده IAIB در داخل قلمرو خود در بندر انزالی تصویب کرد. IAIB دارای دفاتر نماینده حداقل در 20 کشور در سراسر جهان در آمریکای جنوبی (برزیل) ، آمریکای شمالی (ایالات متحده) ، اروپای غربی (آلمان) ، اسکاندیناوی ، اروپای شرقی (بوسنی و هرزگوین و صربستان) ، خاورمیانه (خاورمیانه (میانه) است (عربستان سعودی ، ترکیه و امارات متحده عربی) ، آسیا (هند ، سنگاپور و کره جنوبی) و جمهوری های شوروی سابق (آذربایجان ، قزاقستان ، قرقیزستان ، لیتوانی و ازبکستان). با این حال ، برخی از کشورها در این مناطق احتمالاً با توجه به خطر ابتلا به تحریم های ثانویه توسط ایالات متحده ، در واردات یا تجارت حلال و سایر محصولات با ایران هستند.

از طرف دیگر، ایران بازار قابل توجهی برای صادرات حلال روسیه است، حتی اگر روسیه تا نوامبر 2020 تنها 1. 3 میلیون تن گوشت حلال تولید کرده است. ایران بازار بزرگی از مصرف کنندگان گوشت حلال و سایر محصولات است. در حالی که یک نظرسنجی انجام شده در سال 2020 نشان داد که تعداد ایرانیانی که با اسلام همذات پنداری کرده‌اند رو به کاهش است و برای بیش از 40 درصد از پاسخ‌دهندگان استفاده می‌شود، غذاهای حلال و سایر محصولات احتمالاً در میان ایرانی‌هایی که به اسلام هم وابسته نیستند محبوب هستند و احتمالاً توسط آنها مصرف می‌شود.. صرف نظر از مصرف داخلی و جمعیت مذهبی، ایران می تواند به عنوان مجرای صادرات محصولات حلال روسیه و سایر کالاها به بازارهای آسیای مرکزی و خاورمیانه باشد. از زمان اعمال تحریم ها علیه روسیه در سال 2015، این کشور خاورمیانه را در کنار هند و چین به عنوان بازار جایگزین اروپا برای صادرات حلال و سایر محصولات کشاورزی در اولویت قرار داده است. روسیه علاوه بر امضای قراردادهای تجاری و مبادله ای بیشتر در این بخش ها با ایران و سایر کشورهای خاورمیانه، می تواند از بندر انزلی و منطقه آزاد ایران که در سواحل خزر و کریدور شمال-جنوب با روسیه قرار دارند، استفاده کند. از سال 2015، ایران گوشت حلال را از دو تولیدکننده بزرگ روسیه وارد کرده و محصولات دامی خود را به کشورهای منطقه و فراتر از آن ارسال کرده است. برای بخش‌های دولتی، نیمه دولتی و خصوصی ایران و روسیه، گسترش تجارت حلال می‌تواند راه را برای همکاری‌های اقتصادی و تجاری دوجانبه و سرمایه‌گذاری مستقیم خارجی در حوزه‌های دیگر مانند کشاورزی، صنعت و هیدروکربن‌ها هموار کند.

سازمان ها و افراد

در کنفرانس مجازی نوامبر 2020 ، سه سازمان و افراد ایرانی تنها در کنار یک روسی شرکت کردند. از طرف ایران ، مذاکره و امضای اسناد استراتژیک ، یادداشت های تفاهم و سایر توافق نامه ها در این زمینه مستلزم مشارکت وزارت امور خارجه ، سفارتخانه و مشاوران تجارت ایران در مسکو و سفیر آن در روسیه ، جلال ، یک پارلمان دیرینه است. و رسمیجلالی مانند تعداد فزاینده ای از نخبگان حاکم ایران ، دکترای خود را از دانشگاه امام صدیق به دست آورد ، که آموزش و سنت اسلامی را با علوم و علوم مدرن و علوم مدرن ادغام می کند. وی به عنوان عضو پارلمان (16-16) ، رئیس مرکز تحقیقات خود (19-19 2012) و معاون رئیس جمهور اتحادیه بین فلج (19-19) ، یک سازمان چند جانبه مجالس ملی خدمت کرد. گرچه یک سیاستمدار محافظه کار ، جلالی عضو ارشد حزب اعتدال و توسعه پراگماتیک به سرپرستی حسن روحانی در سال 1999 قبل از استعفا در سال 2007 شد. پس از آن ، وی رئیس گروه محافظه کار پارلمان شد ، پیروان ویلایات [الفقیه [الفقیه] (2012-16) ، و همکار نزدیک رئیس مجلس محافظه کار پارلمان علی لاریجانی (2008-208). در دومین دوره حضور خود به عنوان رئیس جمهور در سال 2019 ، روحانی جلاللی را سفیر ایران در روسیه منصوب کرد و وی در این پست تحت عنوان رئیس جمهور فعلی محافظه کار ، RASI (2021---باقی مانده است.

بندر آنزالی و منطقه آزاد زیرساخت هایی را که این تجارت را از طریق زمین ، دریا و هوا بین ایران ، روسیه و سایر بازارها تسهیل می کند ، نشان می دهد. در این فرآیند ، سازمان منطقه آزاد آنزالی می تواند شرایط تجاری مطلوب را از جمله بدون مالیات مضاعف ، کاهش وظایف گمرکی و سایر موانع تجاری و همکاری در حمل و نقل و حمل و نقل ارائه دهد. به همین دلیل ، در طول کنفرانس مجازی ، مدیر عامل سازمان ، دکتر محمدولی روزبهان ، از نماینده روسیه ، کابایف دعوت کرد تا از آنزالی دیدن کند تا بهتر بفهمد چه چیزی می تواند ارائه دهد. در طول این کنفرانس ، Roozbehan همچنین پیش بینی کرد که افزایش همکاری های اقتصادی مربوط به حلال و سایر محصولات بین ایران و روسیه می تواند حجم تجارت خود را بین سالهای 2020 تا 2022 چهار برابر کند. در واقعیت ، کل تجارت ایران با روسیه بین سالهای 2020 تا 2021 با بیش از 19 درصد افزایش یافته است ، با بیش از 19 ٪ افزایش یافته است. واردات آن از روسیه تقریباً 43 درصد افزایش یافته است در حالی که صادرات آن به روسیه تقریباً 23 درصد کاهش یافته است.

در دوره ریاست جمهوری روحانی بین سالهای 2015 و 2020 ، دولت ایران ، سازمان منطقه آزاد آنزالی و سایر نهادها به توافق نامه رسیدند و کنفرانس هایی را برای گسترش همکاری های اقتصادی ایران با روسیه ، قزاقستان و سایر اعضای اتحادیه اقتصادی اوراسیا (EEU) برگزار کردند. برای ایران ، این تلاش ها با هدف افزایش تجارت متقابل ، کاهش تعرفه واردات و تجارت در ارزهای ملی و نه دلارهای ایالات متحده برای دور زدن تحریم ها انجام شده است. دولت ایران و سازمان منطقه آزاد آنزالی می توانند با تقویت تجارت دو جانبه ایران از محصولات حلال با روسیه ، این اهداف را بیشتر کنند.

در حالی که وزارت امور خارجه ایران و سازمان منطقه آزاد آنزالی به ترتیب توافق نامه ها را امضا می کنند و زیرساخت هایی را برای تقویت تجارت دو جانبه فراهم می کنند ، اتاق بازرگانی مشترک ایران و روسیه (IRJCC) و معاون رئیس جمهور آن ، ژلیل ژلالیفر (که به رئیس جمهور خود گزارش می دهد، دکتر هادی Tizhoush Taban) ، شرکت های عمومی ، پاراستاتال و خصوصی و بازرگانان را از هر دو طرف جمع می کند تا در این سرمایه گذاری شرکت کنند. IRJCC مستقر در تهران ، روابط را توسعه می دهد ، رویدادها را ترتیب می دهد و منافع شرکت های ایرانی و روسی را که در ایران فعالیت می کنند ، پیش می برد. مانند دولت ایران و سازمان منطقه آزاد آنزالی ، IRJCC به دنبال بهبود زیرساخت ها و برنامه ریزی (به عنوان مثال ، برنامه های حمل و نقل و حمل و نقل حمل و نقل و کاهش مقررات تجاری) برای افزایش تجارت ، بارگذاری و تبادل محصولات نفتی و غیر نفتی با روسیه است. و سایر کشورهای همسایه در آسیای میانه و خاورمیانه.

بر خلاف ایران ، روسیه تنها یک سازمان داشت ، IAIB ، در کنفرانس مجازی نوامبر 2020 شرکت می کند. IAIB یک اتحادیه صنفی است که برای تجار و کارآفرینان از کشورهای مختلف برای گسترش سهم روسیه از تجارت اسلامی ، از جمله صادرات و واردات گوشت حلال و سایر محصولات ، و ایجاد شغل در داخل کشور از طریق این تجارت - حتی اگر سیاسی و حتی اگر سیاسی و ایجاد می شود ، جمع می کند. نخبگان اقتصادی برای به دست آوردن بیشترین مزایا ایستاده اند. IAIB مستقر در کازان ، تاتارستان و بعداً مسکو (جایی که ایران به ترتیب یک کنسولگری و سفارت آن دارد) ، IAIB یک مرکز تدارکات و توزیع مواد غذایی حلال و سایر محصولات را در جمهوری دجستان با اکثریت مسلمان اداره می کند. IAIB همچنین یک مرکز معنوی و آموزشی و مسجد را افتتاح کرد که گفتگوی بین ادیان و یک شکل متوسط و تحمل اسلام را ایجاد می کند که برای امنیت ملی و ثبات اجتماعی و اجتماعی روسیه باشد. اعضای IAIB از مناطق مختلف روسیه و سایر کشورها آمده اند و دفاتر نماینده در سراسر جهان برای پیشبرد منافع تجاری روسیه در داخل و جهانی تلاش می کنند. برای این منظور ، IAIB با سازمان همکاری های اسلامی همکاری می کند و مجامع اقتصادی ، مأموریت های تجاری و رویدادهای فرهنگی را بصورت محلی و بین المللی تشکیل می دهد.

از نظر ناظر خارج ، ممکن است عجیب به نظر برسد که رئیس جمهور IAIB ، کابایف ، به جای اینکه یک مقام دولتی یا دیپلمات این اختیار را داشته باشد که یک سند استراتژیک را در مورد همکاری های تجاری حلال با سفیر ایران در روسیه تصویب کند ، و این سند وزنی را تحمل می کند. در سطح ، کابایف می توانست همتای ارشد جلالفر در نظر گرفته شود. با این حال ، کابایف همچنین یک همکار نزدیک رئیس جمهور روسیه پوتین و عضو حلقه درونی خود است. کابایف یک مربی بازنشسته حرفه ای فوتبال و بازیکن سابق است. او همچنین پدر ژیمناستیک المپیک ، سیاستمدار پیشین و مغول رسانه ای ، آلینا کابایوا است ، گفته می شود که شریک دیرینه و مخفی پوتین است. به عنوان رئیس جمهور IAIB ، طبق گزارش ها ، کابایف رهبر جامعه تجاری تاتارستان ، جمهوری با اکثریت مسلمان در منطقه ولگا روسیه و فرستاده غیررسمی پوتین در آسیای میانه است. به همین دلیل ، در طول اجلاس سرمایه گذاری Volga 2019 و روز جهانی حلال در سامارا ، رهبران تجارت کابایف را به عنوان یک فرد با قدرت و اختیارات ایجاد بانکداری و امور مالی اسلامی در روسیه با ترویج همکاری بین بانک روسیه و توسعه اسلامی معرفی کردند. بانک در عربستان سعودی.

با نگاه به آینده

میزان نهایی تجارت حلال دو جانبه و سایر تجارت بین ایران و روسیه هنوز دیده نمی شود. اگرچه ایران ممکن است محصولات حلال بیشتری نسبت به روسیه تولید کند ، هر دو کشور تقاضای داخلی و مصرف را برای تشکیل بازارهای اصلی صادرات برای این محصولات به خود اختصاص می دهند ، حتی اگر روندهای جمعیتی و مذهبی در ایران برخی از موضوعات را در دراز مدت ارائه دهند. علاوه بر این ، از طریق بندر آنزالی و منطقه آزاد ایران و IAIB روسیه ، هر دو کشور دارای زیرساخت هایی برای تسهیل این تجارت در سطح دو جانبه و همچنین سایر کشورهای منطقه و فراتر از آن هستند. سازمان ها و افراد درگیر در کنفرانس مجازی نوامبر 2020 تجارت حلال نیز تفاوت های مهمی بین ایران ، یک کشور اقتدارگرا انتخاباتی با یک نخبه جناح (حتی اگر محافظه کاران در حال حاضر دست بالا را نگه دارند) و روسیه ، جمهوری ریاست جمهوری استبدادی با یکسیستم سلطان گرایانه که در آن سیاست شخصی گرایانه ممکن است شایع تر و تلفظ شود. با وجود این اختلافات سیستمی ، چشم انداز همکاری بیشتر اقتصادی در تجارت حلال و سایر مناطق بین ایران و روسیه امیدوار کننده است ، به ویژه اگر تنش های آنها با غرب همچنان ادامه داشته باشد.

اریک لوب استادیار گروه سیاست و روابط بین الملل در دانشگاه بین المللی فلوریدا و یک محقق غیر مقیم با برنامه ایران MEI است. نظرات بیان شده در این قطعه خودش است.

عکس توسط Pavel Bednyakov/Sputnik/AFP از طریق Getty Images

انستیتوی خاورمیانه (MEI) یک سازمان مستقل ، غیر حزبی ، غیر انتفاعی است. این امر به دفاع نمی پردازد و عقاید دانشمندان آن خودشان هستند. MEI از کمکهای مالی استقبال می کند ، اما تنها کنترل تحریریه را بر کار خود حفظ می کند و انتشارات آن فقط نظرات نویسندگان را منعکس می کند. برای لیستی از اهدا کنندگان MEI ، لطفاً روی او کلیک کنید.< Span> اریک لوب استادیار گروه سیاست و روابط بین الملل در دانشگاه بین المللی فلوریدا و یک محقق غیر مقیم با برنامه ایران MEI است. نظرات بیان شده در این قطعه خودش است.

فارکس کاران ایران...
ما را در سایت فارکس کاران ایران دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : ديناروند فهيمه بازدید : 55 تاريخ : جمعه 19 خرداد 1402 ساعت: 23:52